nyomkövetés

Legutóbbi sikeres keresési munkáink

 

Keresőkutyás Szolgálat Logo

 

BENZON

Benzon egy két éves kan angol bulldog  kutyus, aki szerdán hajnalban úgy döntött, hogy átszalad játszani a szomszéd tacskóhoz, de sajnálatos módon a játék után a szomszéd kerítésén keresztül elindult körbenézni egyet az utcán. Sajnos nem tudott visszamenni a családjához, így kóborlásba kezdett Budapest agglomerációjában lévő családi házas környéken, ahol viszont sok a veszélyes főút és autópálya. Aznap hajnalban az eltűnése órájában még látni vélték a környéken és onnantól kezdve csupán egyetlen bejelentést kapott a gazdája 7-8 km-re a lakhelyétől, hogy ott látták bandukolni, viszont ez a bejelentés nem volt túl hihető a kutyát ismerve sajnos. Gazdája nagyon aggódott, mert ő nem egy túl fitt kutyus, ellenben barátkozós, kedves kutya, igaz, ő is hajlamos megijedni néhány dologtól. Mivel azon az egy bejelentésen kívül más információt nem kapott a két napban a kutyáról, pedig plakátok és szórólapok garmadája volt kinn az utcákon, sajnos felmerült annak is a gyanúja, hogy esetleg valaki megfogta és elvitte őt. Ezért kérte a mi segítségünket.  Mi az eltűnést követő 48 óra múlva érkeztünk a helyszínre éjszaka. Demi a szagfelvételt követően azonnal munkához is látott. Elsőként megtalálta a kutyus lakhelyét, ami a ház alatt a kazánházban volt, ahol egy külön rezidencia volt kialakítva neki. 

Majd kiment a kapun és egy komolyabb légszimat után, mely a házzal szembeni zajvédő fal irányába volt, keresni kezdett nyomot a földön. Ezt követően rögtön a szomszéd kert felé vette az irányt. A légszimattal kapcsolatban megjegyeztem a gazdának, hogy ez a légszimat még érdekes lehet, de hagyjuk a kutyát dolgozni. Demi továbbhaladt nyomon a kerítés mellett és be is fordult a szomszéd saroktelek másik utcájába, ott viszont furcsa dolgot tett Demi. A fejét felemelte a kerítsek betonrészéhez és azon tartott orral ment végig a kertek mellett. Jeleztem a gazdának, hogy ezt a viselkedését furcsának tartom, mert nem szokott ilyet csinálni, nem értem, most ezt miért csinálja. A gazdi erre elmesélte, hogy az ő kutyájának pontosan ez a szokása, hogy így megy végig a kerítések mellett és ott szoktak így sétálni! Tehát a nyomkövetés tűpontos volt! Majd Demi egy utcasarok után visszafordult és az útja a zajvédő falhoz vezetett, és ott egyértelműen át akart haladni a főúton. Átmentünk az út másik oldalára, ott azonnal be akart menni a susnyásba, így mentünk utána. Ott komoly munkába kezdett, jeleztem a gazdának, hogy a kutyája vélhetőleg erre haladt. Erre mondta, hogy aznap hajnalban az eltűnése napján pontosan ott látták utoljára nagyjából. Ezek után Demi egyszer csak iszonyat erővel elkezdett dolgozni. Bevetette magát a susnyásba, és mérhetetlen erővel elkezdett vágtázni egyre beljebb és beljebb egy több méteres indákkal telenőtt, erdős, susnyás részre. Vágtattunk keresztül-kasul mindenen, hiába is próbáltam Demit visszafogni, lehetetlen volt megállítani! Az sem érdekelte, hogy elesek, hogy már a cipőm majdnem elhagyom, ő csak ment és ment a nyom után! Nagy nehezen átverekedtük magunkat az indákon és hamarosan egy magas füves, de legalább nem indás részen felemelte a fejét, beleszagolt a levegőbe, és ott jelezte, hogy megérkeztünk. Mondtam a gazdának, aki hősiesen jött utánunk a filmbe illő epizódokon keresztül, hogy hívja a kutyáját, mert Benzon itt van. Gazdi hívni kezdte, és Benzon futott felé! Sajnos mikor már majdnem kéznyújtásra volt, Demi ugatni kezdett, jelezvén, hogy a keresett kutya megvan, amitől szegény megállt, és nem mert kijönni. Féltünk, hogy ha tovább űzzük, a kocsik közé tereljük, mert sajnos ezt az erdős, indás, susnyás részt egyik oldalról a főút, másik oldalról az autópálya ölelte körül, és nagyon aggódtam érte, ha erőszakkal akarjuk megfogni, árthatunk neki. Ezért javasoltam, hogy a gazdi menjen ki hajnalban, vigyen neki ételt, italt a helyszínre, és a saját szagú dolgait, és szórja el ott, ahol megtaláltuk. 

Következő napon napközben ez meg is történt, és szerencsére Benzon megette az ételt, ami azt jelezte, hogy szerencsére nem ment tovább és ott maradt a helyszínen, csak a sokkos állapota miatt még nem mert odajönni a gazdihoz. Javasoltam, hogy maradjon türelmes, éjjel is vigyen neki ételt és reggel nézze meg, megette-e, adjon időt neki a megnyugvásra, hisz tudjuk, hogy él, eszik is, úgyhogy hamarosan kijön majd hozzá. Egyetlen félelmünk volt csupán, hogy a gazdi elmesélte, hogy arra a területre traktorosok szoktak menni, letúrni a susnyást időnként és fél tőle, hogy ez hamarosan bekövetkezik, mert már több méteres a gaz. Sajnos és egyben szerencsére igaza volt, mert bizony délelőtt megjelentek a traktorosok, ami Benzont kiűzte azonnal az útra, ahol nagyon nagy szerencséjére egy autós meglátta, megállt, és Benzon segítséget kérve bepattant az autójába gondolkodás nélkül, és mivel látta a plakátot, hogy keresik, délelőtt már otthon is volt a nagy csavargó! Nagyon boldog vagyok, hogy Benzonnak is tudtunk segíteni és újra otthon lehet végre a családjával!

 

 

 

 

gallery/benzon_3
gallery/benzon_4
gallery/benzon_2